Er zijn zoveel coaches!

In dit artikel een warm pleidooi voor het werken aan jezelf. Persoonlijke groei is niet soft maar vraagt hard werken. Veranderen kost namelijk moeite en toewijding.

Ben je coach?

Ah ben je coach? Pfff er zijn zoveel coaches. En ook zoveel mediators! Zelf was ik ooit advocaat – Advocaat? geweldig zeg! Niemand heeft er moeite mee dat er 10.000 advocaten zijn ingeschreven in Amsterdam. Je krijgt schouderklopjes, knipoogjes en respect. Bij life coaches, of business coaches is dat nog wel eens anders, hoewel de tijd verandert.

“Steeds meer advocaten maken gebruik personal en business coaching, ook met teams.”

“Steeds meer advocaten maken gebruik personal en business coaching, ook met teams.”

Ik moest laatst weer eens een vonnis bestuderen, want ik geef ook les. Het geschil ging over een niet-betaalde bouwsom van 15.000 Euro. Er werd beslag gelegd. Het geruzie ging van de kortgedingrechter, naar de rechtbank, comparities en weer heen en terug naar het Hof. De advocaatkosten moeten een veelvoud zijn geweest van waar het om begon: gedoe over een paar rekeningen. Een menselijke ruzie.

Ik heb enorm respect voor het mooie vak van advocaat. En soms mis ik het! Het schrijven van stukken, de strijd aangaan, het gezoek van oplossingen in literatuur en wet. Maar laten we eerlijk zijn: er wordt nogal eens niet-productief werk gedaan. De Minister zei dan ook onlangs: “beperk het aantal zaken”!. Hoewel ik de woede van de sociale advocatuur over dreigende besparingen begrijp, is de kern van deze boodschap van de Minister van Rechtsbescherming in de Volkskrant dan ook een pleidooi ten gunste van mediators, lijkt mij.

De soft-skills wereld

Dan kom ik op de soft-skills wereld. Min of meer bewust en onbewust gestuurd, door mijn genen en familiehistorie. Het bloed kruipt waar het niet kan gaan.

En wat zie ik daar een mooie dingen gebeuren. Corporate teams die beter functioneren. Een familiegeschil wordt uit de wereld geholpen; ‘t jarenlange verbeten zwijgen stopt, een zoon met een verslaving aan games die het leven weer ziet zitten door speciale therapie, mannen en vrouwen die zichzelf meer respecteren, leren grenzen stellen, nieuwe plannen maken en veranderingen maken. Ook advocaten trouwens.

Enfin, een kort pleidooi dus voor de zachtere wereld, die helemaal niet ‘zacht’ is maar op een bepaalde manier hard. Veranderen kost namelijk moeite en toewijding. Ben je op een bepaalde manier uitgeblust? Dan moet je door de moeilijke taak om alles in je leven eens op een rijtje te zetten. Liefde voor jezelf komt echt niet vanzelf.

Als je nog nooit een coach of therapeut hebt gehad, is het onduidelijk hoe coaching precies werkt. En hoe je er eentje kiest aan wie je écht wat hebt. Mocht je erover willen lezen, lees dan in dit artikel wat handvatten om de keuze van een coach makkelijker te maken.

Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.

Denk je na over een sparring partner, loopbaancoach of een juristencoach stuur me dan een bericht voor een gratis 30 min intake.

Vond je dit een goed artikel en wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en blogs meld je dan aan voor de nieuwsbrief.