Angst om op te vallen: het nieuwe thema is FOPO

Het zit diep in ons – FOPO: fear of other peoples’ opinions

Het zit diep in ons – FOPO: fear of other peoples’ opinions

Het nieuwe thema is FOPO

Als je de komende week iemand ziet die uit de toon valt, oordeel dan een keertje niet te snel – misschien kan je er iets van leren.

Het zit diep in ons – FOPO: fear of other peoples’ opinions. Je bent bang dat de buitenwereld “iets van je vindt”. Iemand vertelde me over een kantoorgenoot die tijdens een hittegolf afweek van de norm: hij kwam op kantoor in pak, maar zijn lange broek had hij laten inkorten tot een korte broek. Sommigen vonden deze ‘gentleman in shorts’ een aandachtstrekker, anderen vonden het juist weer grappig.

Bewondering of beschimping

Bij afwijkend gedrag volgt soms kritiek, maar ook bewondering. Artiesten die hun hart of intuïtie volgen, worden vaak aanbeden door het publiek (denk aan cabaretiers, zoals Hans Teeuwen). Kennelijk hebben we behoefte aan helden. Aan andersdenkenden. Maar durven we dat ook aan in de kantoren, op ons werk?

Dat gaat niet vanzelf. De gedachte dat het kwartje verkeerd valt werkt verlammend. Op de werkvloer, op school en in studentenverenigingen. Dat was vroeger al zo: de puber met het paarse haar riskeerde klappen op het schoolplein.

We zijn dus voorzichtig en dat biologisch verklaarbaar. We zijn voorgeprogrammeerd om net datgene te doen waardoor je de stam, het dorp, de jagersgroep niet tegen je krijgt. De hete adem van de mannen en vrouwen bij het vuur heeft normerende werking. Een eenzame jager vangt geen grote dieren meer; heeft minder kans om te overleven.

Dat principe, doen wat het collectief zegt, werkt goed om de groep bijeen te houden. Maar dit werkt zelden voor het leveren van uitzonderlijke prestaties. Want om te creëren moet je nu eenmaal soms de groep negeren. En dit is de kernboodschap: als je steeds de meute volgt, zal wat er uit je handen komt eerder doorsnee zijn. Seth Godin zegt: op de grens van het oncomfortabele, daar gebeuren de mooie dingen!  

Bijzondere prestaties

Als je terugkijkt op de momenten waar je bijzondere prestaties leverde – of ‘geluksmomenten’ had – is dat niet eerder wanneer je jezelf was? Je doet of deed iets waarin jij uniek bent, waar je moed voor nodig hebt. Wat talenten in advocatuur, sport, en televisie met elkaar gemeen hebben, is het besef dat het essentieel dat je tenminste één keer per dag of per week iets doet, dat tegemoet komt aan wie je echt bent. Een life coach of business coach (of loopbaancoach) kan daarbij helpen. Wat dat is, is voor iedereen anders:

-       Je schrijft over dingen die je belangrijk vindt

-       Je treedt op in de kantoormusical;

-       Je speecht over een onderwerp dat je belangrijk vindt;

-       Je doet helemaal niets, terwijl je collega’s bootcampen en rennen;

-       Je eet vlees waar anderen vegan zijn;

-       Je wordt vegan tussen vleeseters.

Geschamper

Hoe kan je in het dagelijkse leven oefenen met moediger worden en de stem van FOPO meer te negeren? Doe eens zelfonderzoek, gericht op de sterke punten in je leven. Wat deed je als kind graag? Waar kom je vandaan? Je kan dit boven halen samen met een carrièrecoach, loopbaancoach of life coach.

Luister naar wat je beste vrienden zeggen over waar je goed in bent. Wanneer ervaar je flow? Vaak zijn dat de momenten dat je leeft volgens je eigen persoonlijke waarden; die noemen we kernwaarden. Als je je eigen kernwaarden kent, ben je krachtiger. Het helpt bij lastige vragen van leidinggevenden, twijfel door je buitenwereld, of geschamper door je vrienden of collega’s. Een diepe kracht helpt je de twijfel of de stemmen van de buitenwereld te overwinnen. Immers, het past bij je – je bent gewoon zo.

Het was 1 december 2019 tien jaar geleden dat Ramses Shaffy is overleden. Hij zong ‘Mens durf te leven’.

De mensen bepalen de kleur van je das,
De vorm van je boek,
En de snit van je jas.
En van je leven

Ze wijzen de paadjes, waarlangs je mag gaan
En roepen ‘o foei!’ als je even blijft staan
…. Mens, is dat leven?

Mens durf te leven.

bronnen:

Harvard Business Review: how to stop what other people think about you (Michael Gervais, 2 mei 2019) 

Seths Blog: Quieting the Lizard’s Brain (28 januari 2010).

Robert de Wilde is een gecertificeerde loopbaancoach en business coach en mediator uit Amsterdam met 10+ jaar ervaring.

Dit artikel is de derde van tien artikelen over Inspiratie en Prestatie voor juristen en verscheen eerder in mr-Online over Inspiratie en Prestatie. Ben je op zoek naar een carrièrecoach of coach voor juristen? Stuur me dan een bericht of verzoek voor een gratis intakegesprek van 30 min.

Vond je dit een goed artikel en wil je op de hoogte gehouden worden van nieuws en blogs meld je dan aan voor de nieuwsbrief.