Hoe kom ik erachter wat ik wil en Ikigai

Robert de Wilde geeft workshops over “Wie ik ben, Wat ik doe” (en Ikigai). Heb je interesse stuur ons een e-mail , dan sturen we je meer informatie.

Onvervuld zijn

Heb je je ooit je afgevraagd waarom je vlucht in social media, jezelf verdrinkt in het werk of het kopen van dingen of misschien zelfs last hebt van verslavingen? De achterliggende reden is vaak een gevoel van onvervuld zijn. Niet de dingen doen die bij je horen. Niet weten wat je wil doen.

Ik ben er inmiddels achter - zoals elke business coach en life coach kan beamen - dat maar weinig mensen kennis hebben van de eigen kernwaarden. En dat is jammer. Als je iets doet wat niet bij je past, of je negeert stemmen die je vertellen wat je behoort te doen, heeft dat een negatief effect op andere delen van je leven. Het is belangrijk te weten wat je echte talenten zijn en hoe door het leven te gaan.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om naar jezelf te luisteren en jezelf te leren kennen. ‘Finding your true passion, find your purpose, follow your passion’ wordt vaak geroepen in business coaching. Ik denk dat iets ingewikkelder is om echte transformatie te bereiken. Ik denk dat we met een paar praktische tools al een stap in de goede richting zetten. En zijn we daarmee voorlopig meer geholpen dan beloften over passie en een ‘happy life’.

En misschien is Ikigai, een Japanse filosofie of levenswijsheid, zo’n bruikbare tool. Ik kreeg een paar jaar geleden er iets mee van mee tijdens een workshop in London. Ik las er meer over - en ‘t voegde voor mij een nieuw instrument toe tijdens business coaching (maar ook bij life coaching).

Grootst aantal 100-jarigen

We maken eerst een omweg: naar ‘t Japanse eiland Okinawa. Strijd om de Pacific, de Tweede Wereldoorlog; er werden grote verliezen geleden. Maar de verschrikkingen van de oorlog lijken de huidige bewoners achter zich te hebben gelaten. Het gaat ze goed: ze hebben minder kanker, hartaandoeningen en minder diabetes en worden ouder dan waar dan ook op aarde. Ze hebben ‘t grootst aantal 100-jarigen op de wereld.

Onderzoekers o.a. van National Geographic (Dan Buettner) gingen de levensstijl van de bewoners beter bekijken. Ondergedompeld in de gemeenschap van Okinawa, zagen ze dat de inwoners zich allemaal hielden aan een aantal regels in het leven.

Samenhorigheid - bewoners gaan bijvoorbeeld elke dag samen wandelen of doen samen ochtendgymnastiek. Natuur: ze hebben een moestuin: zijn dus op een bepaalde manier “gegrond”. Vervolgens blijven ze allemaal tot hoge leeftijd bezig (met een winkeltje, met hun beroep, of iets dergelijks). Dat houdt ze in leven. Kortom, de hoge gemiddelde leeftijd op het eiland was geen toeval: er bleek er wel degelijk een rode draad te zijn. Opgesomd, komt het neer op het volgende:

Leven volgens je kern

We zouden kunnen zeggen, de Okinawa’s blijven trouw tot hoge leeftijd trouw aan hun kern: ze noemen het ‘Ikigai’. En daar kunnen wij van leren. In onderstaand schema kunnen we zien hoe dat eruit ziet.

Ikigai en “Hoe kom ik erachter wat ik wil” (of wil doen).

Ikigai en “Hoe kom ik erachter wat ik wil” (of wil doen).

Ikigai schema

In het centrum van deze 4 elementen zit je Ikigai.  Dat is het kleine punt waar je Passie, Missie, Beroep en Roeping elkaar ontmoeten.

  • het gaat vanzelf: als je in dit punt leeft of handelt ervaar je geluksgevoel (je kan flow ervaren). Het proces (dus niet de uitkomst, verdien ik ook genoeg geld, etc) op zichzelf maakt al dat je een diep gevoel hebt van tevredenheid, misschien zelfs (intens) geluksgevoel.

  • het is klein; het is niet ‘obvious’. Je moet ernaar zoeken. Bijv een mentor. Of een stemmetje van heel diep in jezelf dat je soms hoort. Uiteindelijk kan het ertoe leiden dat je er iets aan doet: omdat je luistert naar wat er diep in je leeft.

Wat kan je er nu mee?

De 4 Ikigai cirkels kunnen (visueel) inzicht geven in hetgeen je mist in het leven. Of om te bekijken waar meer nadruk op gelegd kan worden. Ikigai is een mooie manier - samen met een life coach of een business coach - om te zien wat je eigenlijk zou moeten doen om vervuld te zijn met de dingen die je doet (of het nu gaat om carriere, liefde, familie). Ikigai helpt je wellicht om een completer en meer gebalanceerd beeld van je passieproject te krijgen. Om betekenis te geven aan je leven. Je hoeft daar geen Japanner voor te zijn!

Robert de Wilde is coach & mediator (voormalig advocaat in Nederland en de Nederlandse Antillen). Voor meer informatie over coaching: stuur een mail via Contact.