Houdt Perfectionisme je tegen

photo_2019-07-09 18.11.23.jpeg

Doing things ‘dirty’

Vandaag fietste ik langs mijn fitnessclub, ongepland. Ik had ineens een moment over en wilde trainen, maar had mijn sportkleren niet bij me. Ik besloot in mijn dagelijkse kleren wat oefeningen te doen. En me niet te storen aan de blikken van anderen. Om spierversterkende oefeningen te doen heb je geen drinkbeker, lichtgevend shirt, Strava, een Garmin sporthorloge, Adidas Climalite shirt, of hardloopschoenen nodig. Een handdoek kan je lenen (hebben de meesten van ons toch niet nodig). Die oefeningen kon ik ook op mijn leren zolen doen. Geen excuus, ik ben er NU!

Doing things dirty. Een concept uit de designwereld. Met ‘dirty' wordt bedoeld de ruwe versie uitproberen en aanpassingen maken waar het nodig is. Niet alles eerst tien keer uitdenken, maar aan de gang gaan met wat er is.

All or Nothing’ denken

Uit ongenoegen over het leven maken mensen vaak grote plannen. Hebben grote visioenen. Een nieuwe baan, een nieuw huis, een man, een project, een nieuwe onderneming .. etc. En grote projecten zijn vaak minder goed uit te voeren. Die leiden tot onoverbrugbare (mentale) hordes die genomen moeten worden.

Gisteren sprak ik met een collega die op haar 54-ste is begonnen met hardlopen. Ze zag al jaren hardlopers vanuit haar keukenraam. Totdat ze op een dag dacht: weetjewat, ik ga gewoon eerst een beetje wandelen, en daarna zie ik wel. De eerste dag liep ze een klein stukje. En voelde zich er goed bij. Langzaam begon ze te rennen, steeds verder. En nu is ze hardloper, al vier jaar. Loopt meer dan een paar keer per week heel rustig 4 km. Ze voelt zich fit en trots.

Met deze instelling kan je stapsgewijs grote veranderingen aanbrengen.

In zijn blog Daily Stoic, spreekt Ryan Holiday over het destructieve van All or Nothing denken.

Gedachten als:

- als je niet voor mij bent, ben je tegen me;

- die en die is een goed of slecht persoon;

- als het geen compleet succes is, is het een totale mislukking.

photo_2019-07-12 14.52.14.jpeg

Dit gebeurt ook in plannen maken: eerst moet het helemaal GOED zijn en dan begin ik.

Perfectionisme

Perfectionisten zullen dit herkennen. Een reden om alles uit te stellen - en niet of te laat aan mooie levensveranderende projecten te beginnen. Perfectionisme kan tot hoge kwaliteit leiden en veranderingen leiden, maar die veranderingen komen vaak helemaal niet en in het gunstigste geval te laat.

Maar verandering begint bij actie nemen.

Om het simpel te zeggen: schrijf geen boek maar begin met een paar bladzijden. Wees geen perfectionist, maar executionist (vrij vertaald). Dus wees niet alleen bedenker van verbeterende plannen, maar uitvoerder van je kleine stappen. En zo word je elke dag al doende beter. Volg mijn blog of @meetdewilde (insta) voor meer dingen dirty doen.

Robert de Wilde is coach & mediator (voormalig advocaat in Nederland en de Nederlandse Antillen). Voor meer informatie over coaching: stuur een mail via Contact

Robert de Wilde